Ne C-vitaminnal lakjon jól!

Jön pár hónap, amikor a C-vitaminszükségletünk fedezésére szükség lesz tablettákra is. Csak ne vigye túlzásba. A vitaminok szerves vegyületek, amelyek egy részét az emberi szervezet képes előállítani, a többit a táplálékkal kell bevinni. Kis mennyiségre van csak szükségünk, ám az a kicsi életbevágóan fontos.

Ilyenkor, őszbe fordulva a C-vitamin szerepe értékelődik fel, amely erősíti az immunrendszert, jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Több más mellett pedig antioxidáns hatásánál fogva véd a rákkeltő anyagok káros hatásától, támogatja a vas felszívódását és hasznosulását, csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Az embernek segítségre van szüksége

A C-vitamint a legtöbb állat szervezete saját maga állítja elő, ám az ember, a főemlősök, és még néhány emlős- valamint madárfaj erre nem képes. Így duplán köszönetet mondhatunk Szent-Györgyi Albertnek, aki először izolálta az aszkorbinsavat, azaz a C-vitamint. Ehhez képest már csak "mellesleg" ő volt az egyetlen magyar Nobel-díjas, aki itthon végzett kutatásai eredményeként részesült az elismerésben.

A tudós hosszú ideig kísérletezett a vegyület nagy mennyiségben történő előállításával, amikor a fáma szerint felesége paprikát tett elé a vacsorához. Szent-Györgyi nem akarta megenni, de hogy az asszonyt se bántsa meg, nem hagyta az asztalon, hanem bevitte a laboratóriumába, és ha már ott volt megvizsgálta, megtalálható-e benne a keresett anyag. És ez jelentette az áttörést...

Ne sokat, csak eleget a C-vitaminból

Ami viszont a jelent illeti, tudni kell: szervezetünk képtelen tárolni a C-vitamint, ezért folyamatosan, napi szinten kell pótolnunk. Szerencsére csaknem valamennyi zöldségben és gyümölcsben megtalálható, sőt rengeteg "műkaját" is dúsítanak vele. Örök vita tárgya viszont a helyes adagolás. Vitaminoknál a több nem mindig jobb, sőt, egyes vegyületek túladagolása komoly egészségügyi problémákat rejt.

Mivel a C-vitamin a vizelettel távozik, logikusan nem lehet végzetesen túladagolni, bár a hosszú időn keresztül szedett nagy dózis problémákat okozhat. Mi tehát a helyes arány? Szent-Györgyi naponta 1000 milligrammot szedett, ha pedig beteg volt, ennek 8-9-szeresét juttatta a szervezetébe. Az alternatív gyógyászat egyes képviselői napi több grammot ajánlanak, és kimondva-kimondatlanul a reklámok is nagy mennyiség fogyasztására sarkallnak.

Helyes arány a C-vitaminból

Valami fogódzkodó mégis kell, legyen ez az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása. Ők Magyarországon egy felnőtt számára napi 90 mg-ot javasolnak, de felhívják a figyelmet: a szükséglet egyénenként változó, befolyásolja a kor, a nem és az életmód is. Nagyobb lehet az igénye például a dohányosoknak, a betegeknek, a várandós nőknek és a sportolóknak is. Ez a mennyiség gond nélkül összejön zöldségekből és gyümölcsökből.

Egy közepes zöldpaprika 105, egy narancs 75, egy kisebb paradicsom 12,5, egy közepes alma 7,5 mg-ot tartalmaz. A legtöbbet a csipkebogyó tartalmazza, 100 grammban 400 milligrammot. A petrezselyem 160, míg a savanyúkáposzta 20 mg-ot. Normál esetben tehát az embernek nem kell magát megerőltetnie az ajánlott dózis eléréséhez.

Bajt is okozhat a C-vitamin

Az OÉTI a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett influenzajárványos időszakban rövid ideig, két-három hétig javasolja a C-vitamin kiegészítő szedését. Ám 500-1000 mg-nál ekkor sincs szükség többre, a több grammos dózisok nem ajánlottak. Ez ugyanis hosszú távon bekapcsolja szervezetünk önszabályozó mechanizmusát: csökkenti a felszívódást, és növeli a kiválasztást.

Napi 2500 milligrammot meghaladó bevitelnél mellékhatásként hasmenés, vasanyagcsere-zavarban szenvedőknél pedig, mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását, akár vasmérgezés is felléphet. Gond lehet továbbá, hogy a nagy koncentrációban jelen lévő C-vitamin akadályozhatja más tápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek) felszívódását.