Ne feledkezzünk meg a káposztáról!

Nem kerül sokba és mindig velünk van, immunerősítő, antioxidáns, tele van ásványi anyagokkal. A káposztánál elszántabb segítőt nem is kívánhatunk télire.

A káposzta egész évben kapható, olcsó szürke eminenciás az ember mellett. Annyira megszoktuk, hogy már észre sem vesszük, nemhogy becsülnénk is érdemeiért. Az egyik legrégebben termesztett zöldségünk, a mediterrán világban már a Krisztus előtti II. évezredben nevelték. Igénytelensége, hidegtűrése és jó eltarthatósága miatt hamar népszerűvé vált.

A-, B- és főleg C-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül főleg vasat, kalciumot, jódot és káliumot tartalmaz. Tél lévén nem elhanyagolható, hogy az immunrendszer számára kulcsfontosságú C-vitaminból 100 gramm káposztában 40 mg található, ami több mint fele egy narancs, és háromszorosa egy kisebb paradicsom vitamintartalmának. Antioxidáns hatású béta-karotinban is bővelkedik, azaz a rákos megbetegedések megelőzésében játszhat szerepet.

A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, de megvan benne a gyomorfekélyre jótékony hatással bíró tiocianát is. A népi gyógyászatban torokfájásra alkalmazzák: a nyak elülső részére fektetik a káposztalevelet, és kendővel puhán átkötik. Korábban sebek borogatására is igénybe vették, kéntartalmú vegyületei pedig elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Magas rosttartalma alacsony kalóriával párosul, így fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott a káposzta fogyasztása.