Sokszor a gyümölcsökkel sem árt vigyázni

Nyár, gyümölcsök, vitamin! Ám legyünk óvatosak: az érés, a nemesítés, de még a zöldség-gyümölcs fajtája is befolyásolhatja az allergia tüneteit. A szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, ám az allergiásoknak tisztában kell vele lenniük, mit és hogyan fogyaszthatnak. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja.

Fontos, hogy a zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet.

Allergén vitaminbombák

Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma - száj, szemhéj, nyelv megduzzadása – figyelmeztet a Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Sokan nem gondolnak rá, de az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, ami ugyanúgy reakciót vált ki.

A gyümölcsöknél pedig az alma, dinnyék, citrusfélék, és a banán okoz leggyakrabban allergiát. A hőkezelés a leggyakrabban elbontja az allergéneket, de a hámozás, darabolás viszont nem segít, ahogyan a fagyasztás, vagy a hűtés sem. Az éréssel viszont fokozódhat az allergizáló hatás. Magyarul egy sárga, éretlenebb paradicsom kevésbé allergén, mint egy nagyon érett.

Még a fajta is számít

Almáknál például megfigyelték, hogy a jonatán és a jonagold inkább allergizál, mint más fajták. Hosszú távon a növények nemesítése is növeli az allergenitást, mert a nemesítéssel megváltoznak a növényi stressz fehérjék, amik kiválthatják az allergiás reakciókat. Ezáltal a növény allergénebbé válhat egy korábbi változathoz képest - mondja a dietetikus.

Pollenérzékenyek jobban figyeljenek

Ha egy kozmetikum tartalmazza az allergiát okozó zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor az ugyanúgy kiválthat allergiás reakciót – erre is érdemes tehát gondolni . Az allergia pedig bármilyen életkorban kialakulhat, a dietetikus szerint ezen csak az múlik, mi vált ki inkább tüneteket. Gyermekkorban a tej, tojás, gabonaféle és a mogyoró okoz gyakran allergiát, míg a felnőttekre jellemző inkább a pollen, zöldség és gyümölcs allergia.

A zöldség, gyümölcs allergia általában a pollen allergiához kötődik, mint keresztreakció, és nem önállóan jelenik meg. A pollenérzékenység 15-75 százalékban jár együtt valamilyen gyümölcs– vagy zöldségallergiával. Keresztreakció akkor alakul ki, ha azonos családból származik a két allergén növény, mint például nyírfa – alma, barack, szilva, körte és a parlagfű – dinnyefélék, cukkini, tök, uborka.

Keresztallergiák esetén előfordulhat, hogy csak is kizárólag a pollen szezonban jelentkeznek a tünetek az adott gyümölcstől, a téli szezonban nem. Ez különösen az almára igaz, de a szakember azt tanácsolja, hogy egész évben,- főleg ha komolyabb reakciói vannak – kerülni kell az adott zöldséget, gyümölcsöt.