Szelén: az immunerősítő

Antioxidáns és antivirális hatású, hozzájárul a kórokozók virulenciájának csökkentéséhez, stimulálja az immunrendszer működésé, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A felső-légúti vírusokkal terhelt, fagyos időben különös hangsúlyt kap az immunrendszer működésének segítése. Az ember ilyenkor a vitaminokhoz nyúl, elsősorban a C-vitaminhoz és a D-vitaminhoz, ám az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap egy ásványi anyag is, a szelén. Legfontosabb szerepe antioxidáns tulajdonságából fakad, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére.

Ugyancsak antioxidáns hatásának köszönhetően támogatja az immunrendszert, illetve számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik szelén jelenlétében. A szelén jótékony hatását az E-vitamin erősíti (és ez fordítva is igaz), gátolja azonban a kén, az ezüst és az arzén. A szelén tehát:

  • antioxidáns és antivirális hatású;
  • hozzájárul a kórokozók virulenciájának csökkentéséhez;
  • stimulálja az immunrendszer működését;
  • hasznos hormonális problémák esetén;
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek gazdagok szelénben is, mint például a húsok, a tej, a tojás, a hüvelyesek, de a narancsban, brokkoliban és káposztában is megtaláljuk. Fontos tudni, hogy a túlzott szelénbevitel káros, a helyes mennyiséghez mindenképpen olvassa el adott termék tájékoztatóját vagy egyeztessen háziorvosával.