Szénhidrátok: mennyi a nem sok?

A szénhidrátok az emberi szervezet egyik legfőbb energiaforrását jelentik, teljesen lemondani róluk nem szabad. A nagy kérdés, hogy mennyit, mikor, és milyen formában? Ebben segítünk.

A fogyni vágyók boldog-boldogtalantól megkapják: egyél kevesebb kenyeret, tésztát! Ismerve a magyar lakosság többségének helytelen táplálkozási szokásait, ez a "jótanács" általában még hasznos is. Ám a manapság divatos fogyókúrák közt sok igencsak káros, szakemberek egyöntetű véleménye szerint például a szénhidrátokat nem szabad teljes mértékben kiiktatni étrendünkből. 

Egy felnőtt szervezet számára átlagos fizikai aktivitás mellett naponta 180-200 gramm szénhidrátra van szüksége. Ez elég az alapvető funkciók ellátásához, de megfelelően "kevés" ahhoz, hogy előidézze a fogyást. AZ a legideálisabb, ha ezt a mennyiséget napi öt alkalomra osztjuk be, ráadásul 40-20-60-20-40 gramm arányban. 

Az első étkezéssel maradjunk az ébredés utáni egy órán belül, és napközben 3-4 óránként együnk valamit. Ennyi idő elég szervezetünknek, hogy feldolgozza a korábban bevitt tápanyagot, de farkaséhesek se legyünk. Fontos, hogy így megakadályozhatjuk a vércukorszint ingadozását. 

Végül már csak az marad, milyen legyen a szénhidrát? Vannak gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok. A gyorsan felszívódók hirtelen adnak energiát, erősen megemelik a vércukorszintet, kevésbé laktatnak, és hatásukat csak rövid ideig fejtik ki. A lassan felszívódó szénhidrátok viszont elnyújtva hatnak: optimális szinten tartják a vércukorszintet és hosszabb ideig telítenek. 

Törekedjünk arra, hogy mindig lassan felszívódó szénhidrátokat vegyünk magunkhoz, de legalább a reggeli, ebéd és vacsora ezekből álljon.