Tejivás: nem csak a laktóz okozhat gondot

Ha valakinél felnőttként jelentkeznek kellemetlen tünetek a tejtől, elsőre a tejcukor-érzékenységre gyanakszunk. Általában ez is a gond, de létezik egy másik lehetőség is: a tejfehérje okozza a panaszokat.

A tejfehérje-érzékenység, más néven tejintolerancia esetén nem elég a laktózmentes étrend, ilyenkor teljesen száműzni kell a tejet. Az ételintolerancia a felnőttek 15-30 százalékát érinti, a tej mellett a tej mellett a búza és a tojás okozza a leggyakrabban. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, mely összetevők okoznak problémát, a tünetek órákkal, akár napokkal később jelentkeznek, súlyosságuk egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott mennyiségtől függ.

A leggyakoribb panaszok a hasfájás, puffadás, hasmenés, de sokaknál jelentkezhet például fejfájás, hangulatváltozás, bőrtünetek is – sorolja dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Tejjel kapcsolatban az alábbi fogalmakat kell megkülönböztetni:

  • Tejallergia: tünetei csecsemőkorban megjelennek, a tápszerek, a tejtartalmú ételek bevezetésével vagy az anyatejjel átjutó tejfehérje miatt. Az immunrendszer érintett, a gyerekek többsége három éves korára kinövi. 
  • Laktózintolerancia: ez a tejcukor-érzékenység. Csak az emésztőrendszer érintett, a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket.
  • Tejfehérje-érzékenység: az emésztőrendszer és az immunrendszer is részt vesz a kialakulásában. A nem megfelelően megemésztett tejfehérje átkerül a bélfalon és az immunrendszer ellenanyagot kezd termelni ellene.

A lényeg tehát, nem mindegy, hogy tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenységről van szó. Előbbi esetben laktózmentes termékek fogyasztásával vagy laktáz enzimet tartalmazó tablettákkal tünetmentesek maradhatunk. Utóbbinál azonban semmiféle tejtermék, még laktózmentes sem jöhet számításba.