Veszettül csíp az egészség!

Nem kell lángra lobbantani a szánkat, a kapszaicin kapszulákban és krémek formájában is rendelkezésre áll: fájdalomcsillapító, megszabadít a testzsírtól, de jótékonyan hat a gyomorfekélyre is.

A kapszaicin az az anyag, amitől az erős paprikát csípősnek érezzük. Magyaros ételeink egyik jellegzetes hozzávalója, de a gyógyászatban is régóta és igen változatos módon hasznosítják. A vegyület képes elpusztítani a rákos sejtekben az energiatermelésért felelős mitokondriumot, amitől az elpusztul. Szelektíven hat, ugyanis az egészséges sejteket nem támadja meg. Orvosolható vele a kemoterápia mellékhatásaként jelentkező szájnyálkahártya-gyulladás is.

A kapszaicin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását kihasználva kenőcsök, tapaszok hatóanyagaként enyhíti az ízületi- és izomfájdalmakat. A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen és csökkenti az allergiás rhinitisz tüneteit. Serkenti a keringést és lázcsillapító hatású, ráadásul akármilyen furcsán is hangzik, több orvos véleménye szerint védelmet biztosít a gyomor- és patkóbélfekély kialakulása ellen is.

A kapszaicin jó barátja a fogyókúrázóknak is, mert növeli a zsírsejtek energiafelhasználását. Csökkenti az éhségérzetet és gyorsítja a kalóriák elégetését, a szervezetet fokozott hőtermelésre készteti. A paprika kivonatát tartalmazó masszázskrémek fokozzák a bőr feszességét, helyben szállnak harcba a makacs zsírpárnák ellen. A hatóanyagok stimulálják a vérkeringést, erősítik a kötőszövet szerkezetét, így csökkentik a narancsbőrt és megakadályozzák annak kialakulását. Elősegítik a lerakódott zsírok, méreganyagok gyors távozását a sejtekből, illetve lassítja a zsírok beépülését a szövetekbe.