Visszaállítjuk a tojás becsületét

A tojás magas koleszterintartalma miatt évtizedekig tiltólistán volt. Egy tévedés miatt még ma is sokan ferde szemmel néznek rá, pedig nagyon fontos táplálékról van szó. 

"A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása" - írja a Webbetegen Dr. Reinhardt István.

A vér magas koleszterintartalma bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A tojás magas koleszterintartalma miatt először 1968-ban a főleg kardiológusokat tömörítő, tekintélyes American Heart Association (AHA) adta ki ajánlását a tojásfogyasztás csökkentésére: hetente három darabot javasoltak. Később gyakorlatilag az összes, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakmai szervezet hasonló véleményt fogalmazott meg, a fejenkénti tojásfogyasztás pedig zuhanni kezdett. 

Aztán kiderült, az elfogyasztott koleszterin és a vérben lévő koleszterin összemosása a kutatási eredmények teljes félreértésen alapult. A szív- és érrendszeri halálozást nem a magas koleszterinbevitel növeli, hanem a magas koleszterintartalmú étrend általában együtt jár az alacsony zöldség és gyümölcsfogyasztással - ez pedig tényleg káros. 

Az újabb kutatások már a tojás előnyös tulajdonságaira hívták fel a figyelmet, de a közvélemény szemében máig nem sikerült tisztára mosni a hírnevét. Pedig nagyon értékes táplálékunk: 

  • gazdag magas minőségű fehérjékben, amelyek hamarabb vezetnek a jóllakottság érzéséhez;
  • gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban;
  • a sárgája magas koncentrációban tartalmaz karotinoidokat;
  • a tojás az egyik leggazdagabb kolinforrás;
  • a sárgája zsírtartalmának csaknem fele egyszeresen telítetlen zsírsav, a többi telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. 

Aztán 2012-ben az AHA kimondta: “Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben”. Már csak az kell, hogy átmenjen a köztudatba.