A telítetlen zsírsavak mellett a repcemagolaj gazdag E-vitaminban és karotinoidokban.

500 ml-es repcemagolaj; Vita Crystal termék a szervezet szabadgyökök elleni védelméhez.

Az E-vitamin fontos szabadgyökfogó, védi sejtjeinket a szabad gyökök okozta károktól. A karotinoidok antioxidánsokként is hatnak a szervezetben és csapdába ejtik a szabad gyököket. Ennek eredményeképpen az öregedési folyamatok lassíthatók, és megakadályozhatók a szív- és érrendszeri betegségek. Arányok: Omega-3 zsírsav 10%, Omega-6 zsírsav 5,9%, Omega-9 zsírsav 56%, telített zsírsav 7%.

Repce magolaj: a repceolaj rendkívül értékes, mert sok telítetlen zsírsav van benne, és alig tartalmaz koleszterint. Telítetlen zsírsavakban gazdag, és különösen kedvező benne az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya, ezért rendkívül egészségesnek tartják. Mind húsokhoz, mind süteményekhez használható, csak figyeljünk, hogy hidegen sajtolt, vagy finomított olajunk van-e!

A repceolajat kétféle módszerrel lehet előállítani: forró és hideg préseléssel. Az olaj előállításához csak a növény sárga magját használják. A fekete héjat eltávolítják, hogy keserűanyagok ne kerülhessenek az olajba. A hidegen préselt repceolaj előnye a finomított fajtákkal szemben, hogy több vitamint, karotinoidot és más zsíros anyagot tartalmaz. Ezek a zsíros vegyületek gátolják a telítetlen zsírsavak oxidációját.

Napjainkban ismeretes, hogy a repceolaj táplálkozási szempontból rendkívül értékes, mert sok telítetlen zsírsav van benne, és alig tartalmaz koleszterint. Ebben lényegesen különbözik az állati zsíroktól, pl. a vajtól, amelyek általában sok telített zsírsavat tartalmaznak és kevésbé koleszterinszegények.

A telítetlen zsírsavak mellett a repcemagolaj gazdag E-vitaminban és karotinoidokban. Az E-vitamin fontos szabadgyökfogó, védi sejtjeinket a szabad gyökök okozta károktól. A karotinoidok antioxidánsokként is hatnak a szervezetben és csapdába ejtik a szabad gyököket. Ennek eredményeképpen az öregedési folyamatok lassíthatók, és megakadályozhatók a szív- és érrendszeri betegségek.

A telítetlen zsírsavak értékesek! A telítetlen zsírsavak nagyon fontosak az emberi szervezet számára: csökkentik a kedvezőtlen LDL-koleszterin szintjét a vérben, és pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerünkre. Egyes többszörösen telítetlen zsírsavak létfontosságúak a szervezet számára, de ezeket a szervezet nem tudja előállítani, hanem a táplálékon keresztül kell bevenni.

Omega 3 zsírsavak: az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak ideális aránya az étkezésünkben 1:3 lenne, de sajnos ehelyett az 1:15, sőt az 1:30 arány. A szervezet biológiai, genetikai fejlődése nem tudja követni a modern élelmiszerek által megtestesített táplálkozást. Ajánlott napi fogyasztás: 2000 mg Omega-3, 6000 mg Omega-6.

Mi az oka a rossz Omega-3:Omega-6 aránynak? Növényi és állati zsíradékok, vaj, margarin, disznó-, kacsa-, libazsír Napraforgó-, oliva-, kukorica-, repceolaj.

Miért fontos számunkra az 1:3 vagy annál jobb Omega-3:Omega-6 arány? Az omega-6 túlsúlya csökkenti a sejtmembrán átjárhatóságát. Az étrendi omega-6 linolsav (LA) a szervezetben omega-6 arachidonsavvá (AA) alakul át, amelyet a sejtmembránjaink tárolnak. Az omega-6 arachidonsavból (AA) előállított bioaktív alkotóelemek felelősek mind az akut gyulladás megindításáért, mind a krónikus gyulladás folytatódásáért a szervezetben, ami számos életmóddal kapcsolatos egészségügyi problémát okozhat. Az omega-6 erősíti, míg az omega-3 gátolja a gyulladásos folyamatokat. Az omega-3 zsírsavak a sejtjeinken belül több jelátviteli folyamaton keresztül csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

A gyulladás a test azonnali reakciójának része a fertőzésre vagy sérülésre, de az ellenőrizetlen gyulladás károsítja a szöveteket. Valójában a kontrollálatlan gyulladás fontos szerepet játszik olyan betegségek patológiájában, mint az asztma, reumás ízületi gyulladás és az atherosclerosis. Az omega-3 zsírsavak azon képessége, hogy befolyásolják az arachidonsav anyagcserét, a javasolt gyulladásgátló hatásuk középpontjában áll.

A különböző betegségekben az alábbi arányok átlépése esetén drasztikusan megnő a kockázat: rheumatoid arthritis Ω3/Ω6 1/3, asztma Ω3/Ω6 1/5, szív- és érrendszeri betegségek Ω3/Ω6 1/4, vastagbélrák Ω3/Ω6 1/3.

Az Omega-3 és Omega-6 helyes 1:3 aránya: helyreállítja a gyulladásos folyamatokat. Javítja a sejtek normál működését. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Összetevők: hidegen sajtolt repcemag olaj.

Átlagos tápérték 100 ml-ben: Energia: 3674 kJ/894 kcal, zsír: 99 g -melyből telítetlen zsírsavak: 13,4 g, szénhidrát: 0,66 g -melyből cukrok: 0,16 g, fehérje: 0,2 g.

Felhasználási javaslat: 5 ml / nap.

Vita Crystal termékek »