A szezámliszt készítése során a szezámmagot finomra őrlik, miután vegyszermentesen, csigás préssel hidegen kisajtolták belőle az alaját. Ezzel az eljárással nemcsak a szezámliszt olajtartalmát csökkentjük, hanem az omega-6 zsírtartalmát is, ezáltal a szezámlisztet biztonságosan használhatjuk sütésre is, mert nem távoznak a szezámlisztből sütés közben káros anyagok.
Magas rosttartalmának köszönhetően a szezámliszt jóllakottságérzetet kelt, így fogyaszthatjuk bármilyen testsúlycsökkentő program keretében, valamint beilleszthetjük a paleolit étrendbe is. A sima szezámmaghoz képest a szezámliszt beltartalmi értéke 30%-kal magasabb, mivel több rostot, ásványi anyagot, fehérjét és vitamint tartalmaz. A fehér lisztekhez képest lényegesen alacsonyabb a szezámliszt kalóriaértéke (275 kcal/100g) és szénhidráttartalma.
Mindemellett kitűnő kálcium-, magnézium-, cink- és vas-forrás. Kiváló konyhai alapanyag, finomabb ízt ad az ételnek, ha a receptekben szereplő liszt egy részét szezámliszttel helyettesítjük. Sütésre és sűrítésre egyaránt alkalmas, mivel sok folyadékot és zsíradékot képes felvenni. Készíthetünk belőle lepényt, kenyeret, muffint, süteményeket, akár húsok és zöldségek panírozásásra is alkalmas. Sesamin nevű lignant is tartalmaz.

Tápanyagtartalom 100g-ban:
Energia: 275kcal/1150kJ
Fehérje: 28g
Rost: 18g
Cukor: 0,5g
Zsír: 17g
ebből telített: 2,5g
egyszeresen telítettlen: 6,8g
Többszörösen telítettlen: 7,8g
Ebből omega-6: 7,5g
Kolin: 39mg
Nature Cookta termékek »