A lekvár készítésekor nagyszüleink a fortyogó, forró lábas mellett órákig ácsorogtak és várták, hogy végre besűrűsödjön és üvegekbe tölthessék.
Nature Cookta Speciel pektin 80g leírása
Tartalmaz: 100% citruspektin.
Időt és energiát takaríthat meg, ha a tökéletes kocsonyás állag elérésére nem csak a gyümölcsökben található pektint használja. A Nature Cookta special pektin segítségével otthoni körülmények között is csábítóan ízletes, különböző színekben pompázó gumicukrokat is készíthet. A pektin előfordulása. Lekvárkészítésre már évszázadokkal ezelőtt használták a pektint, melyet először henri bracconot jegyzett fel 1825-ben. A húsosabb gyümölcsök - mint az alma vagy a körte - is magukban rejtik ezt az értékes, természetes zselésítő anyagot. Megtalálható még a csipkebogyóban, sárgarépában és a zellerfélék családjába tartozó murokban is. A tökéletesebb íz és állag elérése érdekében már az elődeink is tettek alacsony pektintartalmú gyümölcsökből készült lekvárokhoz magasabb pektin-tartalmúakat. A szárazföldi növények sejtfalában található heteropoliszacharid mennyiségét és struktúráját meghatározza az adott növény fajtája, kora és az is, hogy mely részében található. (a növény erősebb részei több pektint tartalmaznak.) minél érettebb a gyümölcs, annál alacsonyabb koncentrációban van jelen, ezért az élelmiszeripar a citrusokból való kivonása mellett a savanykás almából nyert pektint használja fel a legtöbbször. Széles körben alkalmazza a lekvárok és dzsemek készítésénél. A pékáruknál a zsírok helyettesítőjeként funkcionál. Stabilizáló hatása miatt a kozmetika ipar szintén felfedezte magának. Ha a szivarozásnak hódolunk és a sérült dohányleveleket szeretnénk visszatapasztani, akkor ez a természetes anyag ebben is segítségünkre lehet. A pektin a konyhávízmegkötő képességét nap mint nap kamatoztatja a zselésítésre használt pektin. Olyan megbízható, természetes alapú stabilizálószer a konyhában, amellyel javíthatunk a lekvárok, zselék, dzsemek minőségén, eltarthatóságán. FantasztikUSAn finom édességeket készíthetünk a felhasználásával. Elsősorban a gumicukrok előállításához ajánljuk a Nature Cookta special pektint. Édesítővel és vízzel elegyítsük, majd állandó kevergetés mellett, lassú tűzön forraljuk fel citromlével és kókusztejjel. Forrástól számítva 5-6 percig főzzük, majd pár percig hűtsük, mielőtt formákba kiöntjük. Hagyjuk addig állni, amíg a zselé meg nem dermed. Utolsó lépésként a formákból kiborítva már darabolhatjuk is. Ha a megvalósításhoz bonbon és jégkockaformát használunk, akkor nem csak beltartalmi értéke, hanem a külseje is különleges lesz ennek a finomságnak. Olvasztott csoki felhasználásával adalékanyagmentes szaloncukrot is készíthet belőle. Ez a különleges alapanyag nagyszerű tortabevonókhoz, különleges desszertekhez és fagylaltokhoz is. A pektin fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Pektin - A természet íze
A pektin egy természetes anyag, amely a gyümölcsökben található, és zselésítő hatásáról ismert. Ideális alapanyag lekvárok és zselék készítéséhez.
A pektin a gyümölcsök sejtfalaiban található, és hő hatására képes vízmolekulákat megkötni, zselés állagot létrehozva. A citrusfélék, mint a citrom és a narancs, különösen gazdagok pektinben. A pektin használata során fontos a megfelelő savasság és cukortartalom, hogy elérjük a kívánt állagot. Ezen kívül a pektin jótékony hatással van az emésztésre, mivel segíti a bélműködést.
A pektin nemcsak az ételek ízét és állagát javítja, hanem egészségügyi előnyökkel is jár. A benne található rostok elősegítik a jó közérzetet, így érdemes figyelmet szentelni ennek a csodás természetes anyagnak a felhasználására.




