Köszönjük vásárlóink bizalmát! 190 000-nél több elégedett vásárló! több mint 8 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Koronavírus: mivel állunk szemben?

Készült: 2020-02-16 10:09

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, de tárgyakra kerülve is sokáig fertőzőképes marad. Sok még vele kapcsolatban a megválaszolatlan kérdés, de az biztos: a legjobb védelem ez esetben a megelőzés.

A Vuhan-koronavírus, tudományos nevén 2019-nCoV vírus tavaly decemberben jelent meg a kínai Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban. Minden bizonnyal egy állatpiacon alakult ki, ahol rossz higiénés körülmények között nagy mennyiségű vadhús, elképesztő mennyiségű és fajú állat, és természetesen ember van összezsúfolva. 

A vírusok számára ez maga a paradicsom, tudósok régóta figyelmeztetnek, hogy ilyen környezetben nagyon könnyen kialakulhatnak újabb, emberre is veszélyes változatok.

Az „új koronavírus” elődje egy denevérfajban található, innen mutálódott több lépésben egy eddig ismeretlen köztesgazda közbeiktatásával emberről emberre terjedő formája.

VÉDŐOLTÁS NINCS ELLEN

CSAK A MEGELŐZÉS A MEGOLDÁS JELENLEG A KORONAVÍRUS ELLEN


Ebbe beletartozik: a szervezet saját védelmi rendszerének (az immunrendszer) tudatos erősítése, illetve a fizikai védelem:
gyakori és alapos kézmosás, kézfertőtlenítés,
száj- vagy arcmaszk viselése. És persze a zsúfolt helyek elkerülése.

Tünetmentesen is átadható

Nagyon sok a bizonytalanság vele kapcsolatban, nem ismerjük például az R0-értéket, ami azt mutatja, egy beteg ember hány személyt képes megfertőzni, mielőtt meggyógyul vagy meghal – egyes vélemények szerint ez a szám három. Ismeretlen a mortalitása is, Vuhanban a fertőzöttek 4-4,5 százaléka hal bele, máshol ez az arány 1 százalék. Azt sem tudjuk, ha valaki átesett már a betegségen, mennyi időre szerez immunitást a vírus ellen.

Az viszont biztos, hogy a beteg az 1-14 napos lappangási idő alatt, vagyis az első tünetek megjelenése előtt már megfertőzhet másokat. Az első jelek légúti fertőzéshez hasonlítanak, fáradtság, száraz köhögés, láz jelentkezik, majd tüdőgyulladáshoz hasonló tünetek alakulnak ki. Az eddigi tapasztalatok szerint elsősorban az idős, beteg, legyengült szervezetre lehet végzetes.

Cseppfertőzéssel és tárgyakon is terjedhet

Cseppfertőzéssel terjed, vagyis a beszéd, köhögés, tüsszentés során a levegőbe kerülő legkisebb nyálpermet is vírusokat hordozhat, sőt messzire juthat: tüsszentéssel akár 8, köhögéssel hat méterre, és percekig keringhetnek a levegőben. A tárgyakon is napokig életben marad, am igencsak megkönnyíti a terjedését.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Sprinter vagy Posta futár
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz