Rostban gazdag gluténmentes, ízesítés nélküli natúr rostkeverék, amelyet más lisztekhez adagolva jelentősen csökkenthetjük a készétel szénhidráttartalmát.
Szafi Reform szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék 250g leírása
Önmagában is használható, készíthető belőle bármilyen kenyérféle, péksütemény, piskóta, kalács. Összetevők: bambuszrost, útifűmaghéj, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), sűrítő anyag (konjak gumi). 100 g lisztkeverék energiatartalmából 733 kJ/183 kcal energia származik élelmi rostokból. 100 g kenyér energiatartalmából 185 kJ/46 kcal energia származik élelmi rostokból. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. A termék szezámmagot, mustárt, zellert tartalmazhat!
Felhasználási javaslat:
Rostban gazdag kenyér recept (97 %-al csökkentett szénhidrát-tartalmú gluténmentes kenyér):
Hozzávalók: 75 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék, 12 g Szafi Reform bambuszrost liszt, 12 g foszfátmentes sütőpor (3 gramm szódabikarbónával helyettesíthető), 3 g só, 2-4 g szárított őrölt fokhagyma (vagy más fűszerkeverék), 3 db M-es tojás, 3 db M-es tojásfehérje, 90 g langyos víz (20 g vizet helyettesíthetünk 20 g frissen facsart citromlével, úgy még finomabb, lukacsosabb, és fehérebb színű lesz!) Továbbá adható hozzá 1 tk. tojásfehérjepor, hogy szárazabb legyen a belseje. Ez egy alap kenyér recept, ízlés szerint tovább turbózható: magokkal, szárított vöröshagymával, aszalt paradicsommal, olívabogyóval stb.
Elkészítés: a száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük el, majd dolgozzuk össze. 5 perc pihentetés után, a tésztából nedves kézzel formázzunk kenyeret, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Formázható belőle bagett, zsemle, császárzsemle és kifli is, úgy 4 db. jön ki belőle. Tetejét éles késsel vágjuk be mélyen.
Sütés: előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben 60-65 perc. Kifli, zsemle és bagett esetén 175 fokos légkeveréses sütőben 35 perc. Rácson hagyjuk kihűlni, és csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt!
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben: Energia: 785 kJ/196 kcal, zsír: 0,5 g -amelyből telített zsírsavak: 0,1 g, szénhidrát: 1,1 g -amelyből cukrok: 0,6 g, rost: 91,6 g, fehérje: 0,9 g, só: 0,23 g.
Kenyérliszt - az otthoni sütés alapja
A kenyérliszt a legfontosabb alapanyag a kenyerek és péksütemények készítéséhez. Különleges tulajdonságai miatt a sütési folyamat során elengedhetetlen szerepet játszik. A jó kenyérhez elengedhetetlen a megfelelő liszt.
A kenyérliszt búzából készül, amelyet különböző őrlési módszerekkel állítanak elő, így különböző típusú lisztek érhetők el. A liszt fehérjetartalma és gluténtartalma befolyásolja a kenyér állagát és ízét. A finomliszt a könnyed, laza szerkezetű kenyerekhez ideális, míg a teljes kiőrlésű liszt a gazdagabb ízű, táplálóbb pékárukhoz ajánlott.
Az otthoni sütés során a kenyérliszt változatos felhasználási lehetőségeket kínál. Készíthetünk belőle klasszikus fehér kenyeret, de akár ízletes, fűszeres kenyereket is. Ne habozzunk kísérletezni, és fedezzük fel a kenyérsütés örömét!
Sütőliszt - A sütés titkos hozzávalója
A sütőliszt az alapanyagok között kiemelkedő szerepet játszik, hiszen minden pékáru alapját képezi. Segítségével ízletes és változatos ételeket készíthetünk. A sütőliszt szinte minden receptben megtalálható.
A sütőliszt a búzából készült finomra őrölt liszt, amely különböző típusokban érhető el. A sima liszt ideális a legtöbb süteményhez, míg a kenyérliszt a kenyerek és péksütemények elkészítésére a legjobb választás. Az eltérő gluténtartalom lehetővé teszi, hogy a tészták jól megkeljenek és levegőssé váljanak. A sütőliszt különösen fontos a tészták rugalmassága és állaga szempontjából, így érdemes a megfelelő fajtát választani az egyes receptekhez.
A sütőliszt használatával könnyedén készíthetünk ízletes finomságokat, mint például kenyereket, sütiket vagy palacsintákat. A minőségi sütőliszt kiválasztása hozzájárul a sütési élményhez, és segít a kívánt íz és textúra elérésében. Kísérletezzen különböző típusú lisztekkel, és fedezze fel a sütőliszt adta lehetőségeket!




